Als ervaren jazz en close harmony dirigent, voor de 1e keer naar een Barbershop Conventie (2017)

Toen ik in 2016 aan de twee “convention songs” met iSing begon te werken, had ik geen idee wat barbershop was. Ik had wel een paar vooroordelen: mannen met strohoedjes die oubollige liedjes zingen.

Als snel veranderde mijn oordeel. Die muziek is uitdagend, de akkoorden en het ritme zijn complex en elke noot is onmisbaar. Ik had het geluk dat Royce Ferguson iSing coachte. Zo kwam ik in een sneltrein terecht, die me op de fijnheden van de BBS-performance attent maakte. De fijnheid van de intonatie, het verschil tussen gelijkzwevende en reine intonatie, de aandacht die aan elke adem, aan de klank van elk woord wordt gegeven, de zorg die wordt besteed aan de spanningsopbouw van elke song waren en zijn voor mij een verrijking van mijn ervaring als dirigent.

Misschien het meest betoverende was het “aha”-moment toen ik hoorde wat het betekent als akkoorden “ringen”. Daar was ik mij als dirigent van Jazz-close-harmony koren nooit bewust van geweest. Het was voor mij misschien de mooiste ervaring die ik dankzij de BBS heb meegemaakt, en waarvoor ik altijd dankbaar zal zijn!

En dan de conventie…

En de convention zelf: voor ons als koor een stoompan. De focus, die groeit en groeit tot aan hét moment dat je op het podium staat. Dat was zo intens en het muzikale resultaat onvergelijkbaar met welk ander moment in repetities en “normale” optredens.

En ook behalve voor ons als koor. Welke rijkdom aan performances, te zien, wat andere koren doen, hun dirigenten te ontmoeten en te spreken, internationale kwartetten en koren te horen en de wereldklasse van BBS op het podium te zien was een van de muzikale hoogtepunten van mijn muzikaal leven. Ook de eerlijkheid en duidelijkheid van de jury, de oprechtheid van de opbouwende kritiek, was indrukwekkend.

Mijn interesse voor BBS was voor de convention al gewekt, maar erna was ik helemaal verliefd op deze unieke en mooie stijl!

Mijn werk als dirigent  – ook voor de niet BBS-koren van mij – heeft een andere wending en verdieping gekregen door de convention.

Ik wil iedere non-Barbershop-dirigent van harte aanraden om deze mooie en plezierige kans op verrijking van je muzikale leven niet te laten schieten!

Martin Rudolph