Als een lopend vuurtje… Fruity Island Boys

Men2B heeft het vuurtje doorgegeven aan de Fruity Island Boys. Zij stelden de vraag: “Hebben jullie tradities die jullie hanteren tijdens een repetitie of optreden?”

Wij van de Fruity Island Boys kregen een tijdje geleden het verzoek van onze vrienden van Men2B voor het Lopend Vuurtje. Of we een vraag wilden beantwoorden: ‘Hebben jullie tradities die jullie hanteren tijdens een repetitie of optreden?’ Dat doen we graag! En omdat we nog niet zo lang bestaan, stellen we ons als vers HH-kwartet graag gelijk aan jullie voor.

Hoe het is begonnen…

Het moet zo’n drie jaar geleden zijn toen het zaadje van de Fruity Island Boys werd geplant. Het verhaal begint op een bonte avond van close harmonykoor Dekoor, waar we alle vier lid zijn geweest. Een goed gebruik bij Dekoor is de bonte avond tijdens het halfjaarlijkse repetitieweekend. Die avond is tot de nok gevuld met gevoelige en grappige liedjes. Ieder lid haalt er zijn hele muzikale hebben en houden voor uit de kast: van stille nummers met alleen een gitaar, tot lastige jazznummers met scats en improvisaties. Met een biertje in de hand luisteren koorleden ademloos naar elkaar. Er wordt gejoeld bij een klinkende solo en iedereen klapt even hard voor elkaar. Passion in Harmony voordat het hip was, zou je kunnen zeggen.

Niet iedereen bereidt in z’n eentje een bijdrage voor: vaak zijn er duetjes, trio’s, en jawel… soms zelfs een kwartet. Na een tournee naar New York en een bezoek bij barbershopkoor ‘Voices of Gotham’ kregen vier leden het idee om tijdens de bonte avond ‘iets met barbershop te doen’. En zo kwam het dat een prematuur mannenkwartet Hello My Baby instudeerde in een geparkeerde auto en kennis maakte met het bijzondere genre dat barbershop heet.

Passion in Harmony

Sinds die bonte avond is er veel veranderd. Het gelegenheidskwartet onderging een aantal wisselingen tot de huidige bezetting: Luuk, Xander, Jasper en Koen. We besloten wekelijks te gaan repeteren, optredens te regelen en een naam te verzinnen. Door samen te blijven zingen, te genieten van elkaars stemmen, goed naar elkaar te luisteren in en om de repetitie en ook veel lol te maken, zorgen wij voor Passion in Harmony.

Onze traditie

Hoewel nog maar één van ons intussen bij Dekoor zingt, houden we een traditie uit onze Dekoortijd graag in ere: de slok Jägermeister voordat we het podium op klimmen. We zijn geen voorstander van verdovende middelen op het podium, maar zijn ook niet roomser dan de paus: een beetje van dat geestrijke vocht is goed tegen de zenuwen en smeert de keel. Noem het bijgeloof, maar ons heeft het nog geen windeieren gelegd en we kunnen terugkijken op veel mooie optredens: van een ouderwets café in Hulst tot een kraaknieuw winkelcentrum in Drachten.

Onze vraag aan…

Barbershop heeft ons al op veel plaatsen gebracht: in een kasteel vol zwaarden en maliënkolders, een molen vol zaagsel of een huiskamer vol huilende baby’s. We hopen in 2019 nog op veel meer rare plekken op te kunnen treden. Dat brengt ons op onze vraag: ‘Wat is de gekste plek waar jullie hebben opgetreden?’ Die willen we graag stellen aan collega-mannenkwartet Cross Connection en de charmante dames van Route Sixteen.

Tot op de conventie en heel veel succes met de voorbereidingen!

Groetjes,

 

Luuk, Xander, Jasper en Koen,

De Fruity Island Boys