Als een lopend vuurtje – Mainport Barbershop Singers

Uitgedaagd door de eveneens Rotterdamse The Skyline Sisters valt nu de eer te beurt aan ons koor om te vertellen over onze ervaringen tijdens de Conventie van 2017 en antwoord te geven op de vraag “wat is jullie meest hilarische moment geweest tijdens of na de Conventie 2017 tot nu toe?”

Conventie 2017

Nu, daar willen wij natuurlijk met alle plezier het een en ander over vertellen. Om te beginnen bij de Conventie. Het was deze keer extra spannend omdat we voor de eerste keer aan dit evenement meededen met onze nieuwe dirigent Jurate Haasdijk. In de aanloop naar de Conventie hadden we al een goed gevoel hierbij. Met Sound Waves had zij natuurlijk al de nodige conventie ervaring opgedaan. De aanpak van Jurate past heel goed bij ons koor. Zij kan als geen ander het koor helpen door moeilijke passages te komen. Ook inspireert zij het koor en kan zij het koor aansporen tot betere prestaties. Die samenwerking leidde tot een heerlijk optreden op het podium en het consolideren van de 3e plaats in de competitie. Maar wat voor ons bijna nog belangrijker was, was dat de score voor het eerst boven de 70% uitkwam. Hier hebben we met zijn allen zo hard voor gewerkt en het is dan zo fijn om te constateren dat we de prestatie leveren op het moment waarop het moet gebeuren. Natuurlijk hebben we deze record score tijdens de eerste repetitie er na gevierd met champagne.

Jubileumjaar 2017: jubileumdiner, teambuildingsweekend en jubileumconcert “Barbershop meets opera”

Maar direct na de Conventie moest de knop om om ons voor te bereiden op het jubileumconcert vanwege het 25-jarig bestaan van het koor in 2017. Eerder hadden we al een sfeervol jubileumdiner georganiseerd met onze partners er bij in een uitstekend restaurant. Daarbij werd de jubileumkroniek “Mainport Barbershopsingers 25 jaar” onthuld en uitgereikt aan alle zangers. En in mei organiseerden we een teambuildingsweekend in Zeeland. Hoe leuk kan een hobby zijn?
Maar goed, hard werken aan het jubileum concert dus. We hadden nogal gedurfd gekozen voor het thema “Barbershop meets opera” en gingen de samenwerking aan met de professionele opera zangeres Francis van Broekhuizen en haar pianist. Francis is weleens te bewonderen in het TV-programma Maestro. Naast het feit dat zij een geweldige stem heeft –zij vulde moeiteloos het hele theater zonder een microfoon te gebruiken- is zij ook behoorlijk humoristisch. Die combinatie maakte dat het concert, dat op 11 november 2017 werd gehouden in het uitverkochte Hofplein Theater in Rotterdam, een groot succes werd. Natuurlijk hebben we samen met haar en de pianist enkele nummers ten gehore gebracht. Vrolijke maar ook heel gevoelige, waarbij het kippenvel letterlijk op je rug stond. Wat een geweldige ervaring!
Dit concert kan meteen antwoord geven op de gestelde vragen: omschrijf jullie Passion in Harmony en omschrijf het meest hilarische moment.

Passion in Harmony

De passion in harmony voelden we toen het koor met een hele mooie belichting en setting op het toneel heel ingetogen en soms krachtig de song “Something inside so strong” uitvoerde. Kort daarvoor had de voice-over het verhaal verteld van de gevangenschap van Nelson Mandela en de kracht die hij putte uit de steun van zijn broeders en zusters. Het hele plaatje klopte en het was een hele ervaring om de song op die manier te brengen.

Antwoord op de vraag: “Wat is jullie meest hilarische moment geweest tijdens of na de conventie”

Na de pauze beleefden we het hilarische moment. Francis zong een vrolijke aria die naar wij begrepen ging over het geflirt tussen mannen en vrouwen. Waarbij zij nogal nadrukkelijk ‘lonkte’ naar enkele mannen op de eerste rij in het koor. Die allemaal dachten: nee niet ik!
En ja hoor, ze plukte onze bass Bert van der Lugt aan zijn revers mee en posteerde hem voor op het podium. Probeer je dan maar eens een houding te geven met een kleine 600 man in de zaal. Maar Bert speelde het spel vakkundig mee. Klapstuk was een ferme zoen op het voorhoofd van Bert, die daarna een tijdje de bijnaam ‘lipstick Bert’ heeft gehad. Wat hebben we hierom een plezier gehad. Dat was nou met recht hilarisch!

Wij geven graag het vuurtje door aan…

Hiermee komt een eind aan dit lopend vuurtje. We geven het vuurtje graag door aan T-SiNG uit Tilburg. Aan hen geven we de vraag mee: “wat is jullie allemaal overkomen na het behalen van de eerste plaats op de Conventie 2017, waar jullie voor het eerst winnaar werden”.