Muziekbibliotheek Holland Harmony

Tree Menu

Wat is de muziekbibliotheek?

Als je als koor of kwartet publiek een barbershopsong wilt zingen ben je verplicht om aan de arrangeur/uitgever een vergoeding te geven. Meestal doe je dat bij de aanschaf van de bladmuziek, die daarmee "gelegaliseerd" is.

Ik, Jacqueline van Stel, beheer de muziekbibliotheek van Holland Harmony (en het voormalige DABS) en kan zorg dragen voor het bestellen van de bladmuziek voor je koor/kwartet. 

Vragen over arrangementen

Als je wat wilt weten over arrangementen of over de bestelwijze kun je altijd een mailtje sturen naar muziekbiebhh@gmail.com
Bijvoorbeeld:
- Is er een arrangement van dit nummer?
- Weet jij wie de arrangeur van dit nummer is? (Bij voorkeur een kopie van het
   arrangement meesturen.)
- Is dit nummer te bestellen?
- Waar kan ik dit nummer bestellen?
- Is er een inkijkexemplaar van dit nummer te krijgen?

De grote vraag waarop ik geen antwoord kan geven: "Is dit nummer geschikt voor competitie?"
Ik ben geen muziekexpert, maar een gewone zangeres net zoals de meeste, die de muziekbibliotheek wel een leuke uitdaging vindt. Als je echt antwoord wilt op deze vraag kan je dat aan de arrangeur zelf vragen of vraag je het aan een muziekjurylid. BHS biedt een service om de conventiegeschiktheid van het arrangement te laten beoordelen.
=> http://www.barbershop.org/competitions/arrangement-contestability/
 

Inkijkexemplaren

Een inkijkexemplaar van een nummer kan veel duidelijkheid geven over de opbouw van het nummer, de moeilijkheidsgraad etc. Je kunt kijken of een nummer bij het koor past en of het echt wel zo mooi is als je verwacht.
Van alle nummers in de muzieklijst kan ik een inkijkexemplaar toesturen.
Als ik geen inkijkexemplaar heb, zal ik een poging doen om het bij de arrangeur te bestellen.

Hoe gaat dat in zijn werk:
Aanvragen doe je met het losse Word-formulier, dat je per e-mail stuurt naar: muziekbiebhh@gmail.com 
Vul zo veel mogelijk gegevens in op het formulier, hoe meer gegevens, hoe sneller ik kan zoeken.

  • Inkijkexemplaren aanwezig in de bibliotheek:
    Stuur ik zo snel mogelijk op. De inkijkexemplaren zullen in de meeste gevallen per post worden toegestuurd, met daarbij een “uitleendatum”. Je mag de inkijkexemplaren een maand houden, daarna moeten ze weer terug naar de bibliotheek. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
  • Inkijkexemplaren die moeten worden besteld:
    Als ik geen inkijkexemplaar heb van het nummer ga ik kijken of ik een inkijkexemplaar kan bestellen bij de arrangeur. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, niet iedereen geeft inkijkexemplaren uit.
    Per e-mail laat ik weten of het mogelijk is om een inkijkexemplaar aan te vragen en wat de eventuele kosten hiervoor zijn (in vrijwel alle gevallen zijn er kosten aan verbonden). Als hierop een positief antwoord komt, ga ik het inkijkexemplaar bestellen.
    Ook hiervoor geldt een “uitleendatum”, het nummer moet voor een bepaalde datum weer terug zijn bij de arrangeur. De meeste arrangeurs wonen in Amerika, dus hierbij moet rekening worden gehouden met de “reistijd” van het inkijkexemplaar.
    Mocht het nummer niet op tijd terug zijn bij de arrangeur, dan moet het exemplaar in ieder geval worden gekocht. Is de aanvrager hiervan de oorzaak, dan zullen de kosten worden doorberekend aan de aanvrager. Dus graag op tijd terugsturen!

Bestellingen

Op het moment dat je gaat bestellen weet je precies wat je wilt, heb je antwoord op al je vragen.

Bestellen doe je vervolgens via formulier “Bestelformulier Muziekbibliotheek”.
Download dit formulier en vul het zo volledig mogelijk in. Het veld arrangeur is een verplicht veld!!
Weet je niet wie de arrangeur is, dan kan ik het nummer niet bestellen!!

Hoe gaat dat in zijn werk:

  • Stuur het bestelformulier na het invullen naar:   muziekbiebhh@gmail.com
  • Ik doe de bestelling(en) bij de arrangeur / of verenigingen zoals Sweet Adelines.
  • In de loop van 4 tot 6 weken komt de bestelling binnen.
  • Zodra de bestelling(en) binnen zijn maak ik de rekening op. De rekening verstuur ik waar mogelijk via e-mail (daarmee kan ik veel besparen op enveloppen en postzegels).
    Waar de betaling heen moet etc. staat op de rekening
  • Na de ontvangst van de betaling van de rekening stuur ik de arrangementen op, met daarbij een uitdraai van de rekening. Tevens stuur ik dan een legalisatieformulier. Die kun je gebruiken als legalisatiebewijs.
    De arrangementen worden opgestuurd naar de contactpersoon vermeld op het bestelformulier.

Van diverse muziekstukken is er ook een digitale versie in NoteWorthy formaat beschikbaar. Zet daartoe op het bestelformulier een vinkje bij de NWC-file.
Belangrijk: ook de digitale versie in NoteWorthy moet gelegaliseerd worden voordat je hem mag gebruiken. Als je dus een digitale NoteWorthy versie van je muziekstuk wilt ontvangen of hem zelf naar NoteWorthy gaat omzetten, moet je één extra kopie van het muziekstuk bestellen!!
==>> Lees hier meer details over het bestellen en aanleveren van de digitale NWC-files

Hoe kun je inzicht krijgen in de bibliotheek?

Via de muzieklijst op het internet. Aangezien deze service alleen voor de leden van Holland Harmony is, heb je voor het bekijken van de muzieklijst een username/password nodig. Dat is dezelfde 'username/password' die ook geldt voor de ledenpagina van Holland Harmony. Ken je die niet, mail dan s.v.p. naar eric@ideler.nl of muziekbiebhh@gmail.com  onder opgave in welk koor/kwartet je zingt.
=>>  Bekijk hier de muzieklijst -versie 28nov2013 (wordx bestand)
Eventueel is de muzieklijst ook op afspraak bij Jacqueline thuis in te zien.

Unpublished numbers

Wat zijn nu eigenlijk unpublished numbers?
Bij een unpublished number (ongepubliceerd nummer) zijn er nog geen afspraken gemaakt voor het afdragen van de copyrightrechten (per copy fee) tussen de arrangeur en de uitgever / recht-hebbenden van de originele muziek. Deze bedragen moeten dus rechtstreeks worden afgedragen aan de muziekuitgeverijen in Nederland (of Europa). Dit zijn bedrijven zoals EMI, Warner Chappel, Sony en Sharipo, Bernstein & Co.
Bij Published numbers (gepubliceerde nummers) is dit wel al geregeld.
Een voorbeeld:

  • Gepubliceerd: voor nummers vermeld op de site van de Sweet Adelines betalen wij een bedrag per kopie. Dit zijn gepubliceerde nummers en Sweet Adelines draagt voor ons een deel af aan de rechthebbenden / muziekuitgever. Ik bestel 40 kopieën en krijg dan ook 40 kopieën thuisgestuurd.
  • Ongepubliceerd: Een koor wil “Dream a little dream of me”, in het arrangement van Tom Gentry gaan zingen. Dan ontvang ik van Tom Gentry 1 exemplaar, waarvoor ik de arrangers fee en 1 per copy fee betaald. Het koor heeft 40 leden en moet dus 40 kopieën betalen. De overige 39 kopieën worden betaald aan de rechthebbenden / muziekuitgever, in dit geval EMI. Met EMI Nederland heb ik afgesproken dat we per kopie betalen. Op de rekening staan deze kosten vermeld onder “legalisatiekosten Nederland”.

Wisselkoersgegevens

Sommige 'copy fee's' moeten in dollars of engelse ponden afgerekend worden. Als dat zo is, zal ik de bedragen omrekenen in euro's op basis van een wisselkoers die elk kwartaal vastgesteld wordt. 

BUMA / STEMRA / MUSI©OPY / LEGALISEREN SONGS

Door Thea van Bergen is een uitgebreide uitleg geschreven over de belangrijkste zaken die je moet weten over de BUMA, de STEMRA, MUSICOPY en het legaliseren van de songs.
==> direct bekijken
==> download de word-versie.

Interessante links

Ik heb een aantal links naar barbershop muziek bij elkaar gezet die de moeite waard zijn om te bezoeken.

=> interessante links naar barbershop muziek:
      - Public Domain songs
      - Learning Tracks
      - Arrangeurs
      - overkoepelende organisaties

De Balk heeft ook een handig overzicht over het Auteursrecht.
=> http://www.balknet.nl/Home/Stichting-Balk/Service/Auteursrechten

Tenslotte geeft BUMA/STEMRA ook een uitgebreide uitleg:
=> http://www.bumastemra.nl/

Contact

   Holland Harmony Muziekbibliotheek
     Jacqueline van Stel
     Bisonspoor 2272 
     3605 LS Maarssen
     e-mail  muziekbiebhh@gmail.com  

 


last update: 19-01-2018