Barbershop friends in Japan

Mickey Gijzen, lid van Mainport Barbershop Singers, over zijn reis naar Japan:

“Ik ben in augustus 2019 een maand in Japan geweest. Ik ben begonnen in Tokyo en heb daarna Kyoto en Osaka bezocht. Het is een fantastisch land met een heel bijzonder cultuur en manier van leven. Ik had van te voren videos gezien van o.a. Ringmasters die in Japan shows gaven. Dit bracht mij op het idee om te kijken of barbershop in Japan ook beschikbaar is, en dat is er. Er zijn, waar ik ben geweest, twee barbershop koren, een klein en een groot koor. Het grote koor, De Tokyo Barbers, hebben zo’n dertig leden. Het kleine koor genaamd “De Lockers” hebben elf leden.  Ik was al in Japan toen ik er achter kwam dat er Barbershop koren in Japan bestaan en ik heb toen meteen een mail gestuurd.

De volgende dag kreeg ik al een mail terug, waarin stond dat ik uiterst welkom was bij de eerst volgende repetitie. Er stond een telefoon nummer bij zodat ik diegene makkelijker kon bereiken. Een paar dagen later was het tijd en werd ik opgewacht bij een metro station. We hebben een paar minuten gelopen naar de repetitie zaal en we waren als een van de eersten. Iedereen was heel aardig en beleefd. Ook al was hun Engels erg gebrekkig, ze probeerden het me zo comfortabel mogelijk te maken. Het gemis van communicatie viel meteen weg wanneer we begonnen te zingen. Hun passie voor barbershop is erg groot, en ze willen ontzettend graag doorgroeien.

Het waren repetities voor de Pan Pacific Convention in Nieuw-Zeeland in 2020, met een coach die om de zoveel tijd langs komt, deze coach heet Ichikawa Yasumichi. Hij zingt bij Westminster Chorus en droeg ook zijn medaille van het gewonnen contest van slechts een maand daarvoor. We hebben met z’n allen een geweldige tijd gehad. Na de repetitie met de Tokyo Barbers ben ik gevraagd om mee te gaan naar een heel lokaal café midden in Tokyo. Het is een plek waar reizigers nooit komen. Dit was dus echt puur Japans, zonder enig toeristisch oogmerk We hebben een aantal bijzondere snacks gegeten, sommige waren lekkerder dan andere. Uiteindelijk zijn we naar buiten gestapt en hebben we de avond afgesloten met het zingen van Heart of my Heart.

Ik heb nog verder contact gehad met een paar mensen, en ons droom is om ooit weer samen te komen, misschien zelfs met onze koren.