Barbershopper of the Year 2023: Wil Saenen

Stel je voor: je bent nietsvermoedend met je koor voor een repetitieweekend in Almen, word je ineens verrast met onverwacht bezoek. Dat overkwam Wil Saenen, die zich met haar Building Bridges Chorus (BBC) aan het voorbereiden was op deelname aan de Spaanse conventie in april. Maar de aanleiding was leuk. Zij mocht de trofee behorende bij de titel Holland Harmony Barbershopper of the Year (BOTY) 2023 in ontvangst nemen!

Wat zeggen mensen over Wil?
“Ze motiveert ons enorm om zelfstandiger met meer zelfvertrouwen in het koor te staan en maakt van elke repetitiedag een feest. Never a dull moment met Wil!”
“ Wil is een geweldige dirigent om bij te zingen. Ze ontwikkelt de interpretatie van een song samen met het koor, zodat er uiteindelijk een mooie song staat, die bij het koor past.”
“De repetities zijn echte energizers waar ik graag naartoe ga.”

De Barbershopper of the Year wordt gekozen door de leden van Holland Harmony. In het najaar krijgt iedereen via de nieuwsbrief de gelegenheid om iemand te nomineren die in zich in het afgelopen jaar heeft ingezet voor barbershop in Nederland. Wil is al jarenlang voorvechter van barbershop en ze doet er alles aan om deze prachtige muziekvorm te behouden en uit te dragen. Ze maakte eind jaren tachtig kennis met barbershop toen ze ging zingen bij de Sea Sound Singers in Vlissingen en was meteen verkocht. In haar barbershopcarrière zong ze in koren en kwartetten en dirigeerde ze onder andere de New Harvest Singers, Sound Waves en Dutch Pride. Tijdens conventies behaalde ze altijd prachtige resultaten. Wil coachte talloze kwartetten, leidde het projectkoor Ladies & Gentlemen en hielp koren uit de brand door tijdelijk het dirigentenstokje op te pakken. Als autodidact zette ze haar tanden in de barbershopmaterie en volgde talloze cursussen en opleidingen.

In 2018 richtte Wil samen met een groep vrouwen BBC op. Doel was om vrouwen die al in een koor zingen, iets extra’s te bieden, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en die kennis meenemen naar hun ‘thuiskoor’. Een prettig sociaal klimaat in de groep, waarin alle verschillende zangeressen zich thuis voelen, wederzijds vertrouwen en respect én actieve betrokkenheid bij het koor zijn de kernwaarden waaraan de leden van BBC zich gecommit hebben. BBC gaat over bruggen bouwen en verbinding maken. En dat lukt, getuige de successen op nationale en internationaIe podia. In 2022 won het koor de Ierse conventie en een jaar later scoorden zij ook heel hoog in Duitsland. We zijn trots dat we zo’n prachtig koor binnen de geledingen van Holland Harmony hebben, en trots op Wil Saenen als dirigent en aanjager!

Natuurlijk feliciteren wij óók Mieneke Klinkert, Liesbeth van Gisbergen en Cees Esback, die eveneens waren genomineerd voor de BOTY maar net niet voldoende stemmen haalden.