In Memoriam: Luc Schoute

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Helaas mocht dat niet zo zijn voor Luc Schoute. Op nieuwjaarsdag ontvingen we het ontstellende bericht dat hij is overleden. Luc was een aanjager, een initiatiefnemer, een zanger, maar bovenal een goed mens.

We zullen hem missen en wensen Ingrid, Max, Mike en Ashley heel veel sterkte toe.

Muziek was Luc’s leven. Sinds begin jaren ‘80 was hij actief als zanger. Bij de oprichting van de Dutch Association of Barbershop Singers (DABS) in 1987 zong hij bass in kwartet Special Delivery en nam deel aan de allereerste DABS-conventie. Luc zong in Four Motions (1984), samen met Rob van der Meule, met wie hij later het succesvolle Radio Times zou vormen. Met dit laatste kwartet won hij goud op de DABS conventies (2000, 2002 en 2004) en op de Ierse Conventie in Dublin (2003). Het kwartet nam deel aan de Europese Conventie in Glasgow (2001) en Brighton (2005) en aan de BHS International in Portland (2002). Ook nam hij met Radio Times een Nederlandstalige Barbershop-cd op. Luc was een gewaardeerd lid van Still CrazY (goud in 2006) en Three and a Half Man, waarmee hij in 2016 aan de World Championship for Mixed Barbershop quartets in München deelnam.  Zijn laatste kwartet was No Nonsense uit IJsselstein, waarin hij tot aan zijn overlijden samen met zijn vrouw Ingrid zong.

Daarnaast was Luc mede-initiatiefnemer van K.O.O.R., dat o.l.v. Sander Gieling deelnam aan de conventie 2004 (zilver) en van Proud Men Singing (2018) o.l.v. Wil Saenen.

Naast het zingen heeft Luc enorm veel betekend voor DABS en Holland Harmony. Vanaf 2005 zette hij zich als bestuurslid van DABS in voor kwaliteitsverbetering en het interesseren van jongeren in barbershop. Hij maakte deel uit van het Secretarial Team van Holland Harmony bij de conventie van 2002 en van het Administration Team in 2003, 2005, 2007 en 2009. Luc gaf talrijke cursussen over Interpretatie (toen de beoordeling van barbershop nog vijf categorieën besloeg in plaats van de huidige drie), en verzorgde workshops en coachings op Harmony Colleges en kwartettenweekends. Ook was hij betrokken bij het organiseren van het Harmony College in 2005 en was hij een graag geziene kwartetcoach voor mannen- en vrouwenkwartetten in Nederland en Duitsland.