Kleur, kleuren en nog eens kleuren

In 2019 zullen we gaan werken met een achtergrond die variëren kan in kleur.

Wat zijn de mogelijkheden?

Tijdens de regiobijeenkomsten zijn diverse foto’s en een filmpje getoond van wat je er zo ongeveer van mag verwachten. De mensen van de techniek gaan ons nog verder voorlichten over de te kiezen opties. Mogelijkheden zijn immers, technisch gezien, legio, maar we willen het deze eerste keer vooral overzichtelijk houden. Eerst maar eens goed doorgronden wat het voor je optreden kan doen.

Kleur als extra performance tool

Welke impact heeft de kleur van de achtergrond op de beleving van het publiek? Is er een verschil in gevoel? Iedereen weet wat hierop het antwoord is. Ja natuurlijk! En dan? Dan komen andere vragen naar boven zoals, welke kleur past bij een ballad over een net ontluikende liefde? Of een onmogelijke liefde? Vier je juist het leven, welke kleur geeft dit signaal (onbewust) aan het publiek af? Ben je ondeugend, verlegen, smoorverliefd of stik jaloers? Aan alles hangt een kleur. Een taal van kleuren die iedereen onbewust al kent en er ook dagelijks continu door wordt misbruikt in reclameboodschappen, logo’s, etc. Er ontstaat met het gebruiken van kleuren een totaal andere dimensie van denken over het nummer dat je gaat brengen.

Taal van kleuren

In een aantal sessies van de regiobijeenkomsten hebben we kleurspecialisten als gastspreker gehad. Zij werken allen vanuit dezelfde psychologie van kleuren. Hun verdere specialisaties, in kleding, imago, therapie, teambuilding, toneel, etc. maakten de verschillende, unieke krachten van de spreeksters. Om deze expertise voor ieder koor en kwartet in alle redelijkheid bereikbaar te maken, hebben we een aantal kleurspecialisten over het land benaderd. Zij zijn bekend met ons doel, hebben gesproken op een regiobijeenkomst of zullen t.z.t. meer info geven op o.a. deze website en onze Conventie Facebook pagina over de betekenis van de verschillende kleuren.

Jannie Boer – Vlissingen
Dorinda van Marrewijk – Nieuwekerk a/d IJssel
Nicole Mochèl – Amersfoort
Justine Kluen – Haarlem
Diana Willemsen – Doetinchem

Een leuke aanrader is ook het boek “Krijg toch allemaal de kleuren” geschreven door Jannie Boer.

Achtergrond vs. kleding

Ook voor de keuze van de kleur van de kleding is het zaak rekening te houden met het totaalplaatje. En ook hier kan je werken met die onbewuste boodschap die je uitzendt. Genoeg “Food for Thought” dus! Zeker leuk om je in te verdiepen.

En nu…?

Zodra we een helder schema van keuzemogelijkheden hebben om te kunnen communiceren, zullen we dit publiceren. Intussen dus vooral experimenteren en (op)nieuw beleven wat kleur met je doet, wat past bij de song, je kleding, etc..

Op het moment dat je de conventiesongs definitief doorgeeft, is ook de mogelijkheid om je kleurkeuzes door te geven. Dat zal ergens in december zijn. De kleurkeuze is dus per song, twee kleurkeuzes totaal. De belichting van de achterwand door ledlampen is van zowel boven als onderzijde, links en rechts. Dat is het kader waar je rekening mee kan houden. Een gradiënt in intensiteit of als overgang van verschillende kleuren is dus zeker mogelijk. Wordt spoedig vervolgd!

Ter inspiratie nog een filmpje.