Legaliseren bladmuziek

Nu het Festival Sing! in aantocht is realiseren koren/kwartetten zich dat de muziek die ze in de competitie willen zingen, gelegaliseerd moet zijn.

De Muziekbieb ontvangt nu verzoeken om bladmuziek te legaliseren.

Daarom onderstaande uitleg.

  • Heb je je bladmuziek gekocht via een (web)winkel dan is de muziek automatisch gelegaliseerd. Je moet natuurlijk wel voor elk koor/kwartetlid een exemplaar hebben aangeschaft. Kom je enkele exemplaren (ca. 5) tekort, bijvoorbeeld omdat je nieuwe leden erbij hebt, dan mag je kopieën van de bladmuziek maken. Daarvoor heb je (via de afdracht aan HH)  reproductierecht betaald aan de FEMU.
  • Heb je de muziek bij een arrangeur gekocht of van een arrangeur gekregen, dan is deze muziek niet gelegaliseerd. Gaat het om een “published” arrangement, dan kun je proberen de muziek voor uitvoering in Nederland te laten legaliseren bij de uitgever van het arrangement. Die staat meestal onderaan het eerste blad vermeld.

Gaat het om een “unpublished” arrangement, dan kun je proberen het arrangement te laten legaliseren via de hieronder vermelde procedure, dus via de uitgever van de oorspronkelijke muziek.

Heeft een arrangeur speciaal voor jouw koor/kwartet een arrangement gemaakt, dat kun je het arrangement laten legaliseren bij de uitgever van de oorspronkelijke muziek. Die moet toestemming geven voor het maken van een arrangement en daarnaast voor het uitvoeren van de muziek. 

Aan het laten legaliseren van een arrangement en het verkrijgen van rechten om het uit te voeren zijn uiteraard kosten verbonden.

Voorheen kon de muziekbieb een arrangement laten legaliseren via de FEMU. FEMU is helaas gestopt me deze dienstverlening.

Gratis bladmuziek?

Een mogelijkheid is om aan een koor/kwartet, dat de muziek die jij wil hebben legaal (aantoonbaar via een factuur) in het bezit heeft, te vragen of zij de bladmuziek gratis beschikbaar willen stellen. Het koor/kwartet dat de muziek weggeeft mag deze muziek zelf niet meer uitvoeren. Verkopen is niet toegestaan. (auteurswet)

Koren/kwartetten die hun muziek gratis beschikbaar willen stellen kunnen dit ook bij de muziekbieb melden. Er wordt een lijst aangelegd van de gratis muziek. Binnenkort komt er op de Website van HH  onder het kopje MUZIEK een link naar de lijst van gratis muziek.

Heb je vragen of heb je hulp nodig, neem dan contact op met Ineke van Uxem, muziekbiebhh@gmail.com.