Muziek

Als je met je koor of kwartet tijdens de repetitie of bij een optreden muziek wilt zingen, mag dat alleen als deze muziek legaal in je bezit is.

Wanneer is (blad)muziek legaal?
Alle bladmuziek waarvan je bij een uitgeverij of muziekwinkel voor elk koor- of kwartetlid een exemplaar hebt gekocht, is gelegaliseerd. Van belang is dat je de aankoopnota bewaart, omdat je daarmee de legalisatie van de muziek kunt aantonen.
Onder bladmuziek verstaan we zowel muziek op papier als digitaal.
Het is van belang om alleen legale muziek te gebruiken. De betaling die je hiervoor doet, komt ten goede aan de belanghebbenden: componisten en tekstschrijvers van de muziek en aan de arrangeurs.
Gebruik dus geen muziek waarvan je onderhands een kopietje hebt gekregen. Je komt daarmee aan de broodwinning van de belanghebbenden.

Wat als er koorleden bijkomen?
Als er enkele nieuwe leden (tot maximaal 5) bij je koor komen, dan mag je voor hen de bladmuziek kopiëren. Holland Harmony heeft daarvoor een licentieovereenkomst afgesloten met de FEMU (Federatie van Muziekuitgeverijen). De kosten daarvan worden betaald uit de koorafdracht.
Mocht je koor echt aanzienlijk groeien, dan zul je voor de nieuwe leden extra exemplaren van de muziek moeten bijkopen. Muziek van vertrekkende leden mag je gebruiken voor nieuwe leden.

Muziek ten gehore brengen tijdens repetities en uitvoeringen
Om muziek ten gehore te mogen brengen int de BUMA (Bureau voor Muziek Auteursrechten) een bedrag aan rechten en draagt dit wereldwijd af aan componisten, tekstdichters en arrangeurs. De afdracht voor de BUMA wordt betaald uit de koorafdracht.

Waar kun je (barbershop)muziek kopen?
Bladmuziek – waaronder ook barbershop arrangementen – is te koop via websites, o.a.:

Of op websites van BBS-arrangeurs. De adressen van hun websites vind je meestal op Google.

De meeste websites bieden de muziek digitaal aan, waardoor die snel in je bezit is. Soms geldt een minimale afname van de bladmuziek.

Muziek die je bij de BHS vind is vaak alleen maar gelegaliseerd voor de USA en Canada. De procedure voor het laten legaliseren van deze muziek in Nederland vind je in de Handleiding legaliseren van bladmuziek.

Wanneer schakel je de muziekbibliotheek in?
Als je hulp nodig hebt bij het zoeken of bestellen van muziek (ook van de BHS of Sweet Adelines).
Download dan het bestelformulier en vul het zo volledig mogelijk in; het veld Arrangeur is verplicht. Mail of stuur het bestelformulier naar de muziekbieb (zie adres op het bestelformulier).
Als de bestelling binnen is, ontvang je de rekening per email. Na de ontvangst van de betaling wordt de bladmuziek toegestuurd.
 De bladmuziek wordt opgestuurd naar de contactpersoon vermeld op het bestelformulier.

Inkijkexemplaren
Op een aantal websites kun je de bladmuziek inzien. Via een arrangeur kun je ook vaak een inkijkexemplaar bestellen. Kom je er niet uit, dan kan de muziekbieb je mogelijk helpen.

Muziek gratis beschikbaar
Een nieuwe activiteit van de Muziekbieb.
Mocht je als koor of kwartet gelegaliseerde muziek in je bezit hebben die je niet meer zingt of uitvoert, dan mag je deze muziek gratis en legaal ter beschikking stellen aan een ander koor of kwartet.
De muziekbieb kan hierin bemiddelen. Heeft jouw koor of kwartet muziek beschikbaar, laat het dan weten aan Ineke van Uxem, muziekbibliotheek@hollandharmony.nl.

Onderstaand een lijstje van muziek die op dit moment beschikbaar is. Als je belangstelling hebt, mail dan met Ineke. Als er meer muziek beschikbaar komt, wordt de lijst aangevuld.

Titel – arrangeur Stemmen Aangeschaft door Beschikbaar aantal exemplaren
How deep is the ocean – Rob Hopkins TLBB Mixed Q 2011 65
Mississippi Mud SSAA HFHC 2000 79
There’ll be no new tunes on this old Piano SSAA HFHC 1998 59

Je hoeft niet alle exemplaren af te nemen; het aantal kan over verschillende koren verdeeld worden.
Verzendkosten van bladmuziek komen voor rekening van de afnemer. Muziek kan eventueel ook digitaal beschikbaar worden gesteld.

Contact met de muziekbibliotheek
Als je wat wilt weten over arrangementen of over de bestelwijze kun je altijd een mailtje sturen naar muziekbibliotheek@hollandharmony.nl.
Bijvoorbeeld:

  • Is er een arrangement van dit nummer?
  • Weet je wie de arrangeur van dit nummer is? Bij voorkeur een kopie van het arrangement meesturen.
  • Is dit nummer te bestellen?
  • Waar kan ik dit nummer bestellen?
  • Is er een inkijkexemplaar van dit nummer te krijgen?

Geschikt voor competitie?
Voor een antwoord op de vraag of een arrangement contestable is, kun je mailen naar outreach@barbershop.org. Stuur een kopie van het arrangement mee.