Nieuws van World Harmony Council

Helmond, 29 mei 2020

Lieve koorbesturen en kwartetten,

Gisteravond was er een virtuele bijeenkomst van barbershop-leaders (de ‘cheerleaders’) van barbershoporganisaties van over de hele wereld, verenigd in de World Harmony Council. Drieëndertig mensen, die veertien organisatie vertegenwoordigden, en inbelden vanuit Hawaii, de USA, Australië, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en diverse landen in Europa. Ingegeven door de wereldwijde corona-crisis hebben we gesproken over de gevolgen voor onze passie: barbershop zingen. En die gevolgen zijn overal goed merkbaar. Omdat onze nieuwsbrief net is verschenen, wil ik graag wat observaties en ideeën op deze manier met jullie delen. Voel vrij om deze informatie ook met jullie leden te bespreken en te delen.

Zowel in Nederland (TU Delft en TU Eindhoven) als in de Verenigde Staten (University of Colorado (Boulder)) zijn onderzoeken gestart naar de verspreiding van het virus via aerosolen. Omdat er bij het zingen aerosolen via de lucht worden verspreid, denkt men dat zingen een rol kan spelen bij de verspreiding van het virus. (Vandaar dat in Nederland wordt aangeraden in ieder geval tot in september repetities niet te hervatten. Daarentegen wordt ook gesteld dat zingen in de open lucht met een kleine groep en met inachtneming van gepaste afstand niet verboden is). We wachten met spanning de uitkomsten van de onderzoeken af zodat we de angsten en onzekerheden die er bestaan kunnen tegengaan met op feiten gebaseerde informatie en weer veilig kunnen gaan zingen. Uiteraard houden we jullie hiervan op de hoogte.

Er is kort gesproken over de Europese conventie. Vooralsnog gaat het gewoon door. Zweden (die dit organiseert) heeft echter ook een plan B en een plan C. Zodra definitief bekend wordt of het wel of niet doorgaat op de oorspronkelijke datum, geven we dit door.

Voor de Mixed World Quartet competitie en de reguliere conventie, georganiseerd door BinG!, is een nieuwe datum bekend. Dat wordt 17-21 maart 2022.

Wat barbershop uniek maakt is dat wij – veel meer dan andere koren – een wereldwijde community vormen, die nauw met elkaar verbonden is. Dat betekent dat wij ook veel meer mogelijkheden hebben om ondersteuning te ontvangen en te geven. De meeste koren ‘repeteren’ al via Zoom of een ander online platform. In deze tijden is het heel belangrijk om zoveel mogelijk contact te houden met leden. De verwachting in de USA is dat zij 10-15% van de leden gaan verliezen als gevolg van de corona-crisis. (Vooral jongere leden schijnen andere activiteiten te gaan zoeken). Enkele ideeën om contact te houden met je leden, beter gebruik van te maken van online platforms en de invulling van je bijeenkomsten:

 • Beperk de virtuele bijeenkomsten tot maximaal twee uur; het kost veel energie
 • Probeer alle leden erbij te betrekken. Nu de restricties was minder worden, kun je misschien koorleden die niet virtueel willen of kunnen repeteren een buddy geven, zodat ze samen de repetitie kunnen bijwonen.
 • Nodig een andere dirigent, coach of iemand van buiten om je warming-up te doen, een gastles te geven, of een tag aan te leren. Denk daarbij ook eens over de grenzen: de barbershop-wereld biedt hier unieke kansen.
 • Gebruik af en toe eens filmpjes (bijvoorbeeld van BHS) voor je physical en vocal warm-ups.
 • Sociaal contact is minstens zo belangrijk. Er zijn koren die de ene week een repetitie houden, en de andere week een sociale activiteit. Het is wel handig om dit voor te bereiden en er een thema aan te geven. Je kunt een quiz doen, een barbershop bingo, een spel spelen, een wine & cheese avond, een costume party, fun shows/cabaret.
 • In Zoom kun je gebruik maken van breakout rooms, waar je in kleinere teams kunt werken, dingen kunt voorbereiden, of kunt overleggen over bijvoorbeeld antwoorden in een quiz.
 • Nodig eens aspirant-leden uit voor een virtuele repetitie en gebruik teach tracks of opnames om ze te laten horen hoe het echt moet klinken.
 • Kijk als groep eens naar YouTube filmpjes van grote koren en bekende kwartetten. Je kunt het zelfs als huiswerk opgeven, zodat koorleden er van tevoren naar kunnen kijken. Dan kun je het vervolgens tijdens je bijeenkomst bespreken.
 • Neem eens een stukje barbershop geschiedenis onder de loep. Via het YouTube kanaal van BHS is een schat aan informatie beschikbaar.
 • Geef speciale aandacht aan de leden die alleen leven door bijvoorbeeld op zondagmorgen een virtueel koffie-uurtje te doen. Uiteraard zijn ook andere leden daar welkom.
 • Organiseer een virtuele meeting met dirigenten (en laat ons educatieteam dit nu net al hebben georganiseerd voor over drie weken!).

Voor nu: laten we vooral blijven focussen op de mogelijkheden die we hebben en creatief gaan nadenken over wat we wèl kunnen doen. En laten we die ideeën ook met elkaar delen. Blijf gezond en blijf zingen!

Namens het bestuur van Holland Harmony,
Leonie Vink, voorzitter