Nieuwsbrief maart kwalificatie voor WCG Champions competition

PERSBERICHT – 11 maart 2019

Samenwerking Nederlands Koorfestival en WCG 2020 Flanders
Provinciale NKF Competities kwalificatie voor WCG Champions Competition

Deelnemende koren aan een van de komende twaalf Provinciale NKF Competities kunnen zich direct kwalificeren voor de Champions Competitie tijdens de World Choir Games (WCG) 2020 in Vlaanderen in de categorie van hun keuze. De kwalificatiemogelijkheid is een direct resultaat van de nieuwe samenwerking tussen het Nederlands Koorfestival (NKF) en InterKultur, de organisatie die de WCG organiseert.

Het Nederlands Koorfestival organiseert al meer dan vijftig jaar de nationale competitie voor Nederlandse amateurkoren. Het plezier en de extra stimulans om samen naar een optimale performance tijdens een competitie toe te werken, is directe winst voor ieder koor dat deelneemt aan een Provinciale NKF Competitie of Nationale NKF Finale overhoudt. En ieder koor wint: je houdt er immers altijd een waardevolle NKF Beoordeling als terugkoppeling aan over.

De officiële NKF Beoordeling is een hoogwaardig, objectief rapport van een Nederlands amateurkoor. De NKF-Beoordeling  wordt opgesteld door drie professionele juryleden tijdens een van de officiële NKF Competities is gebaseerd op tien objectieve criteria. Een professionele, gespecialiseerde jury garandeert onder toezicht van een NKF-gecertificeerde juryvoorzitter de constante kwaliteit van de beoordeling.

In het verleden hebben winnende koren ook bij internationale competities hoog gescoord. Zo heeft Dekoor Close Harmony, winnaar van het NKF in 2014 in 2018 in Zuid-Afrika voor de vijfde keer de WCG Champions Competition in de Jazz Categorie. Ook MAZE, de winnaar NKF 2018, haalt onder leiding van Merel Martens internationale podia.

Nieuw NKF keurmerk voor internationale klasse
De succesvolle koren zijn voor het NKF een belangrijke reden om naast de bestaande NKF keurmerken een nieuw keurmerk voor koren met een exceptionele NKF Beoordeling te introduceren: “NKF Excellent Koor”. Het keurmerk, met een NKF Beoordeling van 265 of hoger, representeert de internationale klasse van een koor.

Johan Rooze, artistiek directeur van InterKultur, bevestigd dat de NKF Beoordeling een uitstekende indicatie geeft van de kwaliteit van een koor en een constant beoordelingsniveau kent. Koren die in de komende competitie het nieuwe keurmerk behalen, krijgen daarom tevens een directe kwalificatie voor de WCG Champions Competition.

Daarmee worden alle twaalf Provinciale NKF Competities in 2019-2020 tevens directe kwalificatieconcerten voor koren die tijdens de WCG 2020 in Vlaanderen de ambitie hebben om de Champions Competitie te halen om te kunnen strijden voor de titel ‘Beste Koor van de Wereld‘.

Meer informatie: www.nederlandskoorfestival.nl en www.wcg2020.com.

Informatie over de World Choir Games

WORLD CHOIR GAMES zijn “Olympische spelen” voor niet-professionele koren van over de hele wereld inclusief volksliederen voor de winnaars  en een vlaggenparade tijdens de slotceremonie. Het evenement vindt plaats in Antwerpen en Gent in de periode 4 t/m 16 juli 2020.

Het is een groots evenement dat veelal ergens in ‘Verwegistan’ wordt gehouden:
– 2012 Cincinnati – USA
– 2014 Riga – Letland
– 2016 Sochi – Rusland
– 2018 Tshwane – Zuid Afrika
en in 2020 in Antwerpen/Gent! Een unieke kans voor ons Nederlanders om aan zo’n groots evenement deel te nemen. Je hebt iets om met je koor naar toe te werken, goed voor de saamhorigheid, om een hoger level te halen, nieuwe vrienden te maken voor uitwisseling op termijn etc. etc.

Wie worden er verwacht?
– zo’n 25 à 30.000 zangers!

Voor uitgebreide informatie:
https://www.interkultur.com/about/world-choir-games/

Onderstaand een korte uitleg

Het programma voor deelnemers beslaat 2x 4 dagen: 4 dagen voor de ene groep deelnemers (6 t/m 9 juli 2020), een rustdag/wisseldag hotels en 4 dagen voor de andere groep deelnemers (12 t/m 15 juli 2020).Plus aankomst/vertrekdagen, openings- en sluitingsceremonies. Je mag natuurlijk ook aan alle 8 dagen deelnemen.

Er is een Champions Competitie, toegankelijk voor koren met de nodige ervaring met binnen- en buitenlandse  optredens en wedstrijden en een Open Competitie, toegankelijk voor alle koren van elk niveau.

De koren worden in gedeeld in 27 categorieën.  In de categorieën 1 t/m 13 (indeling naar leeftijd, M/V, groepsgrootte e.d.) kun je je maar voor één categorie inschrijven, in de categorieën 14 t/m 27 (stijlgebonden categorieën) kun je in meerdere categorieën meedoen (bv. Jazz en Popkoren). Het advies van de organisatie is om aan maximaal 2 categorieën per 4 dagen mee te doen.

BARBERSHOPKOREN ZOUDEN ZICH BIJVOORBEELD KUNNEN INSCHRIJVEN IN DE CATEGORIE SCENIC POP/SHOWKOREN. Categorie 24. De competities voor deze categorie vallen in de eerste 4 dagen van de Games.

Vooraf is er tijd voor een podiumverkenning  en geluidscheck.
Na afloop van alle wedstrijden krijg je een 45 minuten durende evaluatie/coaching.
Iedere competitiedeelnemer ontvangt een prijs of een aandenken.

Naast de wedstrijden kun je deelnemen aan:
– niet competitieve evaluaties met jurybeoordeling
– workshops
– Vriendschapsconcerten
– coachings op aanvraag
– individuele coachings

Je kunt ook als individu deelnemen en b.v. de wedstrijden of concerten volgen.
Verder wordt er van alles georganiseerd zoals Galaconcerten (moet je een ticket voor kopen)
World ChoirVillage  waar je in een festivalsfeertje andere kunt ontmoeten, gebruik maken van het open podium,  eten, relaxen etc. En nog veel meer leuks.
En zoals dat gaat met koren zal overal gezongen worden, op straten en pleinen, cafés, restaurants etc.

Boekingen:
Early Bird vóór 16 september 2019 geeft korting.

Voor iedere activiteit (bv. een wedstrijd) waarvoor je je moet registreren betaal je 250,= per koor (earlybird), anders 500,= voor de 1e en 250,= voor de volgende activiteit.
Voor iedere andere activiteit (bv. individuele koorcoaching) betaal je 250,=.
Bij één inschrijving wordt je gratis ingedeeld voor het geven van een Vriendschapsconcert.
Je kunt er voor kiezen om een totaal evenementenpakket te kopen, inclusief overnachtingen. Voordeel is dat je per bus vanuit je hotel naar de locatie wordt gebracht waar je moet zijn.

Als je in een straal van minder dan 150 km van Antwerpen/Gent woont en geen overnachting nodig hebt, betaal je deelnemersgeld per persoon ipv een totaal pakket. Dan moet je verder zelf voor vervoer etc. zorgen.
Deelnemers hebben overigens wel gratis openbaar vervoer.

Er zijn enkele info-pakketten beschikbaar, op te vragen bij secretaris@hollandharmony.nl
Maar je vind ook alle info op bovengenoemde website.