Nieuwe opzet van Sing!

Wat is nieuw in 2023?
De opzet van het festival is totaal vernieuwd! De grootste vernieuwingen hebben ermee te maken dat Holland Harmony minder leden heeft. We willen aansluiten bij internationale ontwikkelingen binnen de barbershop. Samenwerking met organisaties uit andere landen wordt steeds belangrijker om de toekomst van het barbershoppen zeker te stellen. Het aantal aangesloten koren en kwartten van Holland Harmony loopt geleidelijk terug. Daardoor is onze financiële armslag verminderd. Ook eisen de prijsstijgingen na de corona periode hun tol. Toch willen we een evenement met dezelfde kwaliteit neerzetten, met gecertificeerde BHS judges, een mooi theater en professionele opnamefaciliteiten. Door de keuze voor de nieuwe locatie en een internationale competitie hoeven we geen concessies te doen aan de kwaliteit van het evenement. Daarmee hopen we dat Sing! 2023 ook aantrekkelijk is voor veel barbershoppers uit andere delen van Europa.

Vind je het prettiger om deze informatie in een (printbaar) pdf -formaat te hebben klik dan hier: Update Festival Sing! 2023 

    Geen conventie maar festival!

De verandering van ‘conventie’ naar ‘festival’ was al voorzien voor 2021. Omdat die toen niet is doorgegaan, lichten we de keuze voor deze naamswijziging nog een keer toe.
We willen onze muziek een breder publiek geven. Daarvoor is het belangrijk duidelijk te communiceren. Een woord zoals conventie zegt een niet-barbershopper niet veel. Hij/zij zal zeker niet denken dat het met muziek of cultuur te maken heeft. De conventie is altijd een hoogtepunt in de Holland Harmony-kalender; de meesten van ons beschouwen het als een feestje. Natuurlijk er is een competitie, maar elkaar ontmoeten, samen zingen en lachen en plezier hebben zijn nét zo belangrijk. Een festival is tenslotte een feest met goede muziek, fantastische acts, ‘schitterende’ kleding en veel plezier met mede-festivalgangers. Om dat gevoel meer te benaderen en het toegankelijker te maken voor een breder publiek dekt de nieuwe naam ‘festival’ beter de lading dan conventie. 

  Nieuwe locatie: Theater Orpheus in Apeldoorn

Het ombouwen van een hal in een theater, zoals in Koninghof, kost veel tijd en mankracht. Die investering woog destijds op tegen alle voorzieningen die Koningshof bood: zoveel ruimte, een restaurant, bars, foyers en een hotel onder één dak. Met minder deelnemers weegt de ombouw naar een theater echter te zwaar op de begroting.
We zijn dus op zoek gegaan naar een bestaand theater waar ook ruimte was voor omkleden, inzingen, eten, performen, afterglowen en feesten. En met natuurlijk ook voldoende overnachtingsmogelijkheden in de buurt. Zo zijn we bij Orpheus in Apeldoorn uitgekomen. Een sfeervol modern theater, met een warm aangeklede grote theaterzaal waar meer dan 1000 bezoekers perfect zicht hebben op het podium. Er zijn moderne faciliteiten qua techniek, de eigen keuken van Orpheus biedt ons diverse caterings-opties, parkeren kan onder en rond het theater en we werken daar samen met een energiek team dat goed met ons meedenkt. Het theater ligt vlak bij het centrum van Apeldoorn, dus ook dicht bij restaurants en hotels.

Neem alvast een kijkje in het theater: www.orpheus.nl

Over overnachtingsmogelijkheden in Apeldoorn en omgeving (inclusief eventuele prijsafspraken met hotels voor onze deelnemers) informeren we jullie in de volgende nieuwsbrief. Over de maaltijden wordt uiteraard ook tijdig gecommuniceerd.

  Twee dagen

We hebben voor Sing! 2023 gekozen voor een tweedaags evenement: op vrijdag 24 maart de kwartetcompetities, op zaterdag 25 maart de koorcompetities en zaterdagavond de grote show. Tijdens de afgelopen edities van de Holland Harmony conventies werd de zondag ingevuld met korte powercoachings en een korte afsluitende show. We probeerden de zondag op te leuken met bijvoorbeeld de lipdub, maar al met al blijkt de zondag een dag te zijn waarop de deelnemers liever wat ‘uitdrijven’, elkaar nog even ontmoeten en napraten. Dat blijkt ook uit de evaluaties van 2019.

Of tóch drie …. ???
Het Festivalteam onderzoekt niettemin een alternatief programma op zondag, waarbij de binnenstad en bijvoorbeeld Paleis Het Loo betrokken worden. Jullie horen hier uiteraard zo snel mogelijk meer over.

  Kwartettencompetitie stapsgewijs

Dit is écht een belangrijke vernieuwing: we gaan de kwartettencompetitie stapsgewijs doen. Op vrijdag 24 maart vindt overdag de voorronde plaats. ‘s Avonds strijden de vijf beste kwartetten voor de medailles. Dat doen ze zowel overdag als ’s avonds met twee songs, maar in de finale met één andere song dan in de voorronde. In totaal studeert een kwartet voor de gehele competitie dus drie competitiesongs in.
Daarmee willen we de beste kwartetten vooral meer podium tijd geven. Om het op vrijdagavond aantrekkelijk te maken voor het publiek is voor een extra song gekozen. Het sluit bovendien aan bij BHS conventies, waar zelfs 4 songs (een dubbel packages) moet worden gezongen. Lager scorende kwartetten, die zich niet voor de finale geplaatst hebben, kunnen hiervan leren.
Voor koren gelden geen voorrondes. De zaterdagavond is vooral een show avond met de optredens van de beste koren en kwartetten en uitgenodigde gasten.

  Mannen, vrouwen en gemengd; alles in één competitie

Nóg een ingrijpende vernieuwing: barbershop was tot voor kort nogal strikt in gender: je had een vrouwen- of een mannenkoor of -kwartet, die in een aparte competitie uitmaakten wat het beste mannenkoor of vrouwenkoor of -kwartet was. Tegenwoordig is het gemengd barbershopzingen heel gebruikelijk. Ook tijdens de competities in 2023 maken we dat verschil niet meer.

Dat betekent dat er nu één Holland Harmony koorcompetitie is waar mannen-, vrouwen- en gemengde koren samen de competitie aangaan. Bij de kwartetten geldt hetzelfde. En dat is ook zo voor de internationale competities. Dus aan het einde van het festival hebben we één gouden koor, één zilveren, één bronzen, en zo ook bij de kwartetten.

  Internationale competitie

De internationale competitie is toegankelijk voor alle barbershopkoren en -kwartetten uit het buitenland. Zij hoeven zich daar niet voor te kwalificeren. Deze competitie staat helemaal los van de Holland Harmony competitie. De optredens van de internationale koren en kwartetten worden tussen de nationale koren en kwartetten gepland. Natuurlijk worden er niet eindeloos buitenlandse koren en kwartetten toegelaten. Is de competitietijd vol, dan sluiten we de inschrijving voor hen. Het zal ons festival mooier en interessanter maken met al die buitenlandse deelnemers. Wat is het leuk, als je bevriende koren en kwartetten die je in het buitenland hebt leren kennen, nu ook in Nederland kan ontmoeten.

Er is nu plek voor ongeveer tien buitenlandse koren en tien buitenlandse kwartetten, maar het uiteindelijke aantal hangt ook af van het aantal Nederlandse koren en kwartetten dat meedoet.

 

Info en contact

Heb je vragen of wil je iets aan ons kwijt ? 
Je kunt het Festival Team bereiken via sing2023@barbershopzingen.nl

Het Holland Harmony Festival Team,

Rob Veltman, festivalmanager
Madelon Dingemanse-Droppert en Melanie de Jonge, competitiemanagers / CoJ’s
Marco Koopmans, financiën/registratie/vrijwilligers
Louis Smits, theater/techniek/facility
Maria Driessen, informatie en communicatie
Thea van Bergen, show & entertainment/secretariaat Festival Team


 

Het Festivalteam